1. Teorii si filozofii

Viata ca un sir de evenimente

Trecem de multe ori prin viata fara a ne uita in jurul nostru. Mergem de multe ori tot inainte, ca o masina ce se afla pe autostrada cu distinatia “moarte” , urmarind multitudinea de masini din jurul nostru care se duc tot inainte. Zic de multe ori pentru ca mereu avem de facut decizii si de multe ori nu o luam pe cea buna. Asa suntem invatati in mare parte de mici, asa suntem invatati in mare parte de televiziune, asa suntem invatati in mare parte de cei care dicteaza in aceasta lume.

Grabiti, uitam a ne mai uita si in alte parti, nu stam sa ne uitam sau sa ne gandim, de unde vin masinile alea si incotro se indreapta ? De ce e aia verde ? De ce unul e BMW si altul e Mercedes ? De ce unul merge mai rapid altul mai incet ? Ala de ce scoate fum ? sau… Ce se intampla cu cei care li se strica masina ?

Si mai rau, ca de multe ori in viteza aceasta pe care o avem nu ne mai uitam pe geam in stanga si in dreapta sa admiram frumoasele peisaje. Suntem grabiti, suntem atenti la drum! Nu vedem ca mai sunt iesiri de pe aceasta autostrada. Suntem in viteza, stam de obicei pe banda din mijloc si cateodata mai schimbam banda. Atunci mai vedem cate o masina ce foloseste iesirea si iese de pe autostrada. Ce nebun… Toti merg inainte si el …

Viata este un sir de evenimente, de cand ne nastem pana murim. Pornim pe autostrada cu directia inainte si pe parcurs incercam sa intelegem de ce si incotro. Invatam sa conducem, invatam regulile de criculatie, invatam sa ne acomodam. Iar apoi… apoi apar evenimentele.

Evnimente bune sau rele, evenimente cu scop educativ, evenimnte cu scop decisiv, evenimente de celebrare. Cand se intampla un eveniment, suntem pusi in fata a aceva.  Cateodata suntem prezenti la fata locului pentru a trage concluzii, suntem acolo pentru a invata ceva, suntem acolo pentru a ne sarbatori sau suntem acolo pentru a suferi. Suntem acolo in afara actiuni sau in mijlocul ei. Trebuie sa tine cont de aceasta si la final sa tragem concluzii si sa alegem noi directii bune.

Evenimentele se intampla pentru a schimba directia. De pe o banda pe alta, de pe o autostrada pe alta sau de pe autostrada spre o iesire, spre un drum mai ingust.

Daca directia noastra este spre succes, atunci trebuie sa analizam bine drumul pe care mergem si sa tragem foloase de la fiecare eveniment.

Cum se creeaza un eveniment ?

Viata functioneaza pe o teorema simpla  “daca fac asta, se intampla asta” , “daca x atunci y, daca a atunci b”. Fiecare indica o alegere si un rezultat. Daca alegi sa faci “asta” atunci “asta” se va intampla.

Daca succesul tau s-ar baza pe un obiectiv clar, pe un rezultat, atunci inseamna ca trebuie sa faci o operatie in care aduni sau inmultesti, ca sa ajungi la rezultatul dorit. Ne este destul de clar atunci ca avem o forumula a succesului, adica :    X + Y + Z = Succes .

Ce insemana X, ce insemna Y ?

Succesul este ceva pozitiv, succesul inseamna sa fi pe plus din orice punct de vedere, atunci este clar ca trebuie sa adunam sau sa inmultim ca sa ajungem la un rezutat pozitiv. Din fericire noi trebuie sa rezolvam problema si ca oameni avem abilitatea de a o face. Pentru ca noi am stabilit un rezultat la care vrem sa ajungem tot noi putem sa alegem termenii care vin inainte de egal pentru a fi in concordanta cu ce este dupa egal.

Sa luam asadar un obiectv, un rezultat si sa vedem cum ajungem la el. Am putea spune ca X este informatia pe care o detinem, Y ceea ce stim noi sa facem iar Z un eveniment sau o situatie in care ne este data sansa sa aplicam tot ceea ce stim pentru a ajnge la succes.

Succesul ar fi sa zicem 100 ( 100%- obiectiv realizat ), Y care reprezinta un eveniment, o sansa, este o cifra mica. In functie de intensitatea evenimentului de la 1 la  10, evident ca ar trebuii sa crestem foarte mult nivelul de cunostinte si propia persoana, adica ceea ce stim sa facem cu acele cunostinte.

Desi pare simplu in viata nu este asa. Nu este asa pentru ca apar si minusurile, pe care le facem inconstient de multe ori. Minusurile acestea pot reprezenta obiceiurile proaste, situatiile in care alegem sa facem ceva gresit. Ca atunci cand vrei sa ajungi sa ai patratele dar continui sa mananci cipsuri si dulciuri mai mult decat ar trebui, ca atunci cand aprinzi tigara si sti ca iti faci un rau dar nu ai atata putere sa o stingi, sau ca atunci cand sti ca urmeaza sa ai o prezentare Luni iar in week-end te distrezi in loc sa iti pastrezi capul limpede. Acestea reprezinta de multe ori minuisuri, mai mari sau mai mici.

Asadar trebuie sa fim constienti de noi, de ceea ce facem si sa ne folosim de tot ce avem in jur, de tot ce ne-a dat Dumnezeu, pentru a obtine un rezultat pozitiv.

Cu cat mai mare obiectivul cu atat mai mare va trebuii sa fie X-ul si Y-ul insa Z va ramane mereu la o valoare intre 1 si 10.

( Articol in proces de creatie 🙂

Comments to: Viata ca un sir de evenimente

Your email address will not be published. Required fields are marked *