1. Teorii si filozofii
  2. Una alta

Traim in cea mai prospera si pasnica perioada a Istoriei, insa exista un

 

 

Dupa toate masuratorile, secolul 21 este perioada cea mai pasinica si mai prospera a umanitatii.

Poate ca pare sa nu fie adevarat. De fapt poate ti se pare ca lumea a innebunit si ca lucrurile se inrautatesc pe zi ce trece.

Daca acesta este perceptia ta, sa stii ca nu esti singur. Datele colectate spun totusi o alta poveste. O ipoteza pentru acesta discrepanta dintre realitate si perceptie exista: a crescut exponential accesul la informatie, de oriunde si oricand. Dupa cum a spus Ray Kurzweil:

Lumea crede ca lucrurile se inrautatesc si vedem asta in stanga si in dreapta noastra si vedem asta si la alte tari. Oamenii cred ca lumea se inrautateste… Acesta este perceptia. Ce se intampla defapt este faptul ca informatiile noastre despre ce este gresit si rau in lume, se imbunatatesc. Acum un secol, o bataie sau un accident petrecut in celalat oras, putin probabil sa ajunga la urechile tale. Astazi, apare un incident oriunde pe glob si nu doar ca auzim de el ci il si experimentam.”

Acum, in acest prezent, suntem hiper-constienti de tot ceea ce este gresit in lume, insa nu ar trebuii sa incurcam lucrurile si sa credem ca “ne ducem cu toti de rapa”. Dimpotriva, dovezile sugereaza ca s-ar putea sa fim in mijlocul celei mai idilice perioade pe care omenirea a experimentat-o.

S-ar putea sa va intrebati cum este posibil, avand in vedere ca stirile sunt pline de tragedie si varsare de sange. Dupa cum a spus regizolul Richard Jeni:

Ar trebuii doar sa le numeasca “Stirile Proaste”. Cele mai sangeroase si mai dezgustatoare lucruri sunt ambalate in jumatate de ora chiar inainte de a va culca. Ai crezut ca ai fost speriat inainte….”

Intr-o lume cu peste  7 miliarde de oameni, va fi intotdeauna posibil sa culegem tragediile zilnice din intreaga lume si vom gasi mereu suficient material pentru a umple ziarle si emisiunile. Si acesta este in esenta ceea ce fac stirile. Nu vedeti niciodata titluri de genu: ” Astazi peste 6 miliarde de oameni au avut o zi fericita traind in pace si armonie” sau “Nu o sa iti vina sa crezi: Sute de milioane de oameni au fost ridicati din saracie in ultimile cateva decenii”.

Natura stirilor din ziua de azi, focusata pe tragedie, ne raneste serios perceptia colectiva a lumii si nu numai. Un corectiv puternic ar fi acela de a nu mai acorda o asemnea importanta stirilor si de a investiga in schimb tendintele pe termen lung. Cand faceti asta apare o imagine diferita a lumii – o imagine a progresului si a promisiunii uluitoare.

Sa aruncam deci o privirea asupra datelor pentru a sustine acesta teorie.

 

Saracia dispare

In 1820, 94% din populatia lumii traia in saracie extrema. In 2015 acesta cifra a scazut la doar 9,6%.

most-peaceful-and-prosperous-period-of-history1

Numai China si India au ridicat din saracie peste  800 de milioane de oameni in aproximativ 3 decenii

most-peaceful-and-prosperous-period-of-history2-570x441

[Trebuie remarcat faptul că, în termeni absoluți, 700 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc încă în sărăcie extremă și aproximativ 20 de milioane de oameni mor anual din cauza cauzelor legate de sărăcie. Aceasta este o tragedie inexplicabilă pe care trebuie să o rezolvăm. Cu toate acestea, considerând că aproximativ 6,8 miliarde de persoane (90,67% din populația globală) nu trăiesc în sărăcie extremă și 7,48 miliarde de persoane (99,73% din populația globală) nu mor anual în sărăcie, puteți aprecia progresul care a fost făcută. Sistemele noastre fac o treabă destul de incredibilă de a satisface nevoile de bază ale majorității oamenilor, deși există încă un drum lung de parcurs pentru a ajunge la o lume fără sărăcie.]

Războiul și violența au scăzut foarte mult

Comparativ cu societățile preistorice, oamenii din statele-națiunilor moderne sunt mult mai puțin probabil să moară din cauza războiului. Chiar și în secolul al XX-lea, care a fost martorul celui de-al doilea război mondial, procentul de oameni care au murit în război a fost substanțial mai mic decât media pentru societățile preistorice. Și după cum puteți vedea, procentul de decese cauzate de război la nivel global în 2005 a fost atât de scăzut încât nu se înregistrează nici măcar pe această scală:

 

most-peaceful-and-prosperous-period-of-history8-570x427

Rata mortalității infantile și rata mortalității au scăzut considerabil

Incepand cu 1960, mortalitatea infantila la nivel mondial s-a redus de la ~120 per 1000 de nascuti vii la  ~30.

most-peaceful-and-prosperous-period-of-history12-550x500

Iar rata mortalitatii la nivel global a scazut de la ~18 per 1000 de persoane la ~8.

most-peaceful-and-prosperous-period-of-history10-534x500

 

Bolile infecțioase sunt gestionate / prevenite / eradicate mult mai eficient

Din cauza diseminarii in masa a vaccinelor si existenta asistentei medicale aproape oriunde in lume, precum si eliminarea saraciei, bolile infectioase devin din ce in ce mai putin raspandite.

most-peaceful-and-prosperous-period-of-history6-570x471

 

Această diagramă demonstrează puterea minunată a medicinii moderne de a salva omenirea din situatia bolnava in care eram nu cu mult timp in urma. In 1900, 800 din 100.000 de oameni mureau anual vizati de aceste boli infectioase. Pana in 1996 numarul a scazut la sub 100.

m829a1f1

 

Multi copii primesc educatie

Aceste două diagrame demonstrează o creștere majoră a ratelor de educație și de alfabetizare la nivel global din 1820:

most-peaceful-and-prosperous-period-of-history4-570x406

 

Oamenii traiesc mai mult

In 1960, o persoana traia in medie pana la 52 de ani. In zilele noastre speranta de viata a crescut pana la 72 de ani.

most-peaceful-and-prosperous-period-of-history11-539x500

 

Semnificatia acestor diagrame

Vad aceste date foarte importante – o cauza a celebrarii si de ce nu a fi mai optimist. Este profund incurajator sa vedem unde a ajuns omenirea in drumul ei spre a creea o lume mai pasinica si mai prospera. Ma face sa fiu mai optimist si imi dau seama ca este la indemana noastra sa creeam o lume in care ratele de violenta vor fi tot mai scazute si nevoile de baza ale tuturor oamenlior vor fi indeplinite.

Unul dintre cele mai importante lucruri vizavi de aceste date, după părerea mea, este modul în care contracarează amnezia istorică și servește ca un antidot față de percepția comună că lumea va merge în iad. Datorită creșterii internetului și a mass-mediei sociale, acum trăim într-un flux constant de informații despre evenimentele din întreaga lume. Așa cum a sugerat Ray Kurzweil în citatul pe care l-am inclus în introducere, această situație denaturează în mod dramatic percepția noastră asupra instinctului întreprinderii umane. Acum este posibil ca indivizii bine intenționați să-și inunde masochistic mintea / inima cu un flux continuu de tragedii. Dacă cineva dorește, se poate găsi pe Internet o listă fără sfîrșit și în continuă creștere a motivelor pentru a crede că lumea noastră actuală este asemănătoare cu Hades.

Și se pare că, în general, o persoana obișnuită are nevoie de un timp mai indelungat să scape de această noțiune sumbră.

 

 

We’re Living in the Most Peaceful and Prosperous Period of History, But There’s a Catch

Comments to: Traim in cea mai prospera si pasnica perioada a Istoriei, insa exista un

Your email address will not be published. Required fields are marked *