1. Teorii si filozofii

In cautarea “aglorimtului de aur”

Mai devereme sau mai tarziu se va intampla. Tehnologia cu omul se vor combina si vor forma super oameni. Se pare ca se doreste un control mai mare asupra omului. Desi la inceput va fi foarte tare, deorece ne va fi de foarte mare folos, incet incet se va transforma mai apoi intr-un scenariu apocalitic.

Directorii tehnici de la Google nu sunt cunoscuti pentru abmitiile lor “modeste”. Sergey Brin, de exemplu, a exprimat deja viziunea pentru companie: ” Vrem ca Google sa fie a treia parte a creierului tau”. Ray Kurzweil un futurist si inventator, care este inginer director la Google, anticipeaza tot, de la aparate de zbor personale, la incarcarea memoriei omului pe un hardisk in catia zeci de ani.

Unul dintre proiectele de viitor despre care poate a-ti auzit este “masina care se conduce singura”. Daca stai putin si te gandesti, Google deja detine mai mult decat ce vezi tu pe calculator cand intri pe Google Maps, iar de aici pana automobile care se conduc singure mai sunt cativa pasi mici. Soft care traduce in timp real, recunoasterea vocii, sunt inca cateva dintre proiecte de viitor ale Google.

Acestea toate sunt o parte din ceea ce face profesorul de informatica Petro Domingos care scrie o carte cu titlul : ‘The Master Algoritm:How the Quest for the Ultimate Learning Machine Will Remake Our World”, so interesting. Este o lucrare impresionanta si de mare amploare, deoarece incearca sa acopere totul, incepand de la cele mai vechi “calculatoare de invatre” pana la cele mai recente progrese tehnologice cat si proiecte de viitor. Dar cartea nu este pur si simplu o imagine de ansamblu ci este deasemenea un argument pentru urmatoarea ipoteza:

Toata cunostiinta – trecut, prezent si viitor, pot fi date de un singur algoritm universal de invatare.

Si aici nu este vorba despre adjustarea unor aplicatii cum ar fi localizarea mai buna a celui ce comanda pizza sau rapiditatea cu care ajunge produsul la om. Daca acest master algoritm este descoperit, vocabulari hiperbolic din industria tehnologiei ar deveni justificat. El prezice ca acest alogirtm va putea vindeca cancerul, elimina aproape toate locurile de munca, lasand omul sa se bucure de viata lui si de petrecerea timpului liber si s-ar inventa tot ce-ar mai fi de inventat.

Evolutionarii vad selectia naturala ca pe un algroitm de programare si doresc tot mai mult sa combine genetica cu programele de calculator. Se cauta o punte intre cele doua, ca apoi sa devina una. “Analyser” recunoaste deja similaritati intre tipuri si obiecte si este util aproape pentru orice de la recunoasterea fetei ( gandeste-te numai la cum detecteaza Facebook automat o fata a unui prieten intr-o poza) la recomandarea unei carti bune.

Domingos foloseste strategii si abordari din 5 domenii pentru a proiecta “The Master Algoritm”. El numeste acest program, Alchemy, Alchemy a invatat deja peste 1 milion de tipare, extragand informatii de pe net. Aceste tipare fac parte din reteaua semantica si concepte ca, planete, stele, pamant si soare. A descoperit conceptul de “planeta” pe cont propriu si a aflat ca planetele orbita stele, iar pamantul orbiteaza soarele.

Alchemia nu este inca un program atotputernic care vindeca cancerul, dar Domingo are stabilita o foaie de parcurs cu un conept fluid pentru cum sa proiecteze aceasta masina.Un pasaj chiar descrie cum un Master Algorithm poate proiecta singur un medicament care sa omoare cancerul, pe baza unei cuprinzatoare si continua evolutie de celule vii care contin informatii ca istoricul unui pacient si lucruri experimentale din literatura biomedicala.

Comments to: In cautarea “aglorimtului de aur”

Your email address will not be published. Required fields are marked *