1. Fericire

Fericirea vine daruind si ajutand, nu cumparand si adunand avere

12540885_984670961604301_2644054414531491695_nCred ca toti va doriti sa aveti avere cat mai mare, o masina de lux, o casa cu piscina, bani multi pentru vacante si multe altele. Nu e gresit sa iti doresti sa ai mai mult. Nu e gresit sa iti doresti sa fii bogat. Eu de exemplu imi doresc foarte mult un yacht, la care visez zilnic. Dar oare asta inseamna sa fi bogat? Te-ai intrebat vreodata ce inseamna bogatia pentru tine si daca ceea ce crezi este asa?

Intr-adevar o masina noua te face fericit, un salar mai mare te face fericit, iar relatia dintre bani/avere si fericire este sustinuta tot mai mult de mass-media si de societate, care ne incurajeaza sa credem acest lucru, deoarece au nevoie de noi pentru a mentine economia. Oamenii sunt fortati sa progreseze, sa lucreze, sa faca ceva ca sa obtina. Daca nu o sa duci o viata mizera, vei fi urat, dispretuit, surclasat, privit cu alti ochi, pentru ca asta incearca sa faca cei ce “conduc lumea”. Acesta e perceptia creeata in ziua, acesta este iluzia pe care ai preluat-o. Dar nu e asa!

Prin urmare, pentru multi o sa fie greu de acceptat sau greu de crezut ca nu exista o relatie directa intre bogatie si bunastare. De exemplu studiile au aratat ca, castigatorii la loto nu devin cu mult mai fericiti decat erau inainte si chiar si oamenii extrem de bogati, milionarii,  nu sunt cu mult peste fericirea omanilor care castiga un salariu mediu. In continuare studiile au aratat ca americanii si britanicii sunt mai putin multumiti decat erau acum 50 de ani, cu toate ca in ziua de azi au adunat mai multa bogatie ca oricand.

La nivel international, pare sa apara o oarecare corelatie intre avutie si fericire, in mare parte pentru ca aceste tari sunt sarace iar nevoile de baza ale oamenilor nu sunt indeplinite. Dar acesta corelatie nu este directa deorece tarile mai bogate tind sa fie mult mai stabile din punct de vedere politic, mai pasnice cu mai putina presiune si cu mai multa libertate – acestea fiind ficare un factor important in bunastarea populatiei.

Deci, de ce ne concentram atat de mult sa gasim fericirea in lucrurile materiale ? Am putea compara  cu un om care continua sa bata la usa chiar daca i sa spus ca persoana pe care o cauta nu este acasa. ” Dar trebuie sa fie acolo!” si continua sa bata dorind sa intre sa exploreze. Daca intra in casa, cat timp credeti ca va petrece acolo, cat timp va dura fericirea lui, provenind din faptul ca a reusit sa intre ?

Fericirea vine prin daruire

Generozitatea este puternic asociata cu fericirea. Unele studii arata ca persoanele implicate in voluntariat au o psihologie mai buna, sanatate mintala si longevitate. Sentimentul de fericire pe care il ai atunci cand daruiesti nu se compara cu sentimentul de fericire pe care il ai cand primesti. Acesta ramane mai mult, se “agata” de creier si dispare mai greu. Un atl studiu arata ca, atunci cand omul primeste o suma de bani este mult mai fericit cand cheltuie banii cu alte sau pe alte persoane decat pe ei insisi. Si va pot spune ca e adevarat ! Acest sentiment de fericire e mai mult decat o senzatie de bine, deoarece provine dintr-o conexiune puternica cu alte persoane.

Paradoxal un alt studiu arata ca exista doar o singura cale prin care banii aduc fericirea : daca imparti cu altii banii castigati. Acesta cercetare a fost facuta de  Dunn, Gilbert and Wilson care ne-au aratat de asemnea ca banii aduc mai multa fericire daca sunt cheltuiti pe experiente, mai degraba decat pe bunuri materiale.

 

Fericirea e in mana voastra, voi decideti ce inseamna fericire pentru voi, dar pentru a avea o comparatie trebuie sa incercati ambele. Fi mai generos, fi mai bun, zambeste mai des, ajuta oamenii.

Atentie! Asta nu inseamna sa renuntati la visele voastre. Nu inseamna sa nu doriti mai multi bani, nu inseamna sa nu va puneti tinte mari! Gandeste in felul urmator, cu cat faci mai multi bani, cu cat ai mai multe, cu atat vei face mai multi oameni fericiti. Cu cat vei face mai multi oameni fericiti, cu atat fericirea ta va creste si nu va disparea niciodata!

Comments to: Fericirea vine daruind si ajutand, nu cumparand si adunand avere

Your email address will not be published. Required fields are marked *