Obiectivul ar putea fi numit realizare personala, iluminare sau mantuire, dar indiferent ce denumire poarta este vorba despre a-ti trai bine viata cu sens si integritate.

Maslow a identificat niste trasaturi comune la oamenii autoactualizati pe care i-a studiat :

 • Au pareri realiste despre ei insisi si despre ceilalti, pe care ii accepta asa cum sunt, tolerandu-le defectele
 • Sunt plini de resurse, independenti su autonomi
 • Vad realitatea clar si judeca situatia cinstit
 • Sunt spontani
 • Tind sa fie neconventionali, fiindca nu urmeaza ca sclavii normele si conventiile traditionale
 • Pot tolera nesiguranta
 • Au nevoie de intimitate si de timp cu ei insisi
 • Sunt foarte creativi
 • Sunt orientati spre o sarcina sau o problema din afara lor insisi
 • Au un neobisnuit simt al umorului, dar nu rad pe seama altora
 • Au puternice standarde etice dupa care traiesc
 • Apreciaza lumea si o privesc cu un soi de veneratie si uimire
 • Au relatii profunde, satisfacatoare, cu vreo cativa oameni-cheie si nu cercuri largi de prietenii superificiale
 • Sunt preocupati de binele ommenirii
 • Au “experiente de varf”

Calea spre autoactualizare

Sa devii autoactualizat ar trebui sa fie simplu- la urma urmelor, nu trebuie decat sa fii tu insuti. Totusi multi dintre noi gasesc ca e foarte dificil. Suntem preocupati de ce ar putea gandi ceilalti, sa ne integram, sa ne potrivim asteptarilor celorlalti.

Primii pasi

Unii pasi spre autoactualizare sunt mai usor de facut decat altii. Aceia care nu te obliga sa te intorci impotriva curentului, ci doar sa iesi din zona ta de confort, te vor ajuta sa-ti dezvolti muschiul autoactualizarii. Un prim pas este sa depui toate eforturile pentru ceea ce faci si sa faci cu toata convingerea. Traieste totul din plin si fii deschis la placerea si uimirea din surse minore. E mai usor sa fii cinic, sa spui ca ai vazut destule apusuri sau ca n-ai timp sa  te opresti sa te uiti la rate. Dar de ce sa-ti reduci bucuria vietii? Nu e o fapta mareata sau desteapta sa dispretuiesti placerile simple, chiar daca cei mai multi dintre noi nu fac asta.

Fii deschis la experiente noi. Sa-ti asumi constient responsabilitatea pentru tine si pentru actiunile tale, mai degraba decat sa cauti in alta parte un tap ispasitor, poate parea infricosator, la inceput, dar curand o sa-ti dea sentimentul de putere. Daca incerci lucruri noi, in loc de a ramane la ceea ce este cunoscut si sigur, chiar daca e vorba doar despre a-ti comanda ce nou de mancare la pachet, o sa-ti largeasca experientele si o sa-ti dezvolte increderea. Azi, calamar crocant cu usturoi – maine, snowboarding extrem si un scoprion ca animal de comapanie.

Pasi mai mari

Nimeni n-o sa te critice daca muncesti din greu si incerci ceva nou. Pasii ce mai dificili sunt aceia care iti vor aduce –  sau de care te temi tu ca-ti vor aduce dezaprobarea din partea celor din jurul tau. Un pas important este sa fii onest. Si asta e mai greu decat suna, caic inseamna sa renunti la a mai juca roluri si, in schimb, sa te porti in concordanta cu adevaratele tale sentimente si credinte. Sa zicem ca toata lumea de la locul tau de munca vine devreme si ramane peste program, din efortul de a impresiona. In realitate, s-ar putea sa nu faca neaparat mai multa munca, doar satau ca sa fie vazuti. Persoanele autoactualizate n-o sa joace acest joc.

Onestitatea este cea mai buna politica

Autoactualizarea necesita sa fii onest cu – si despre – tine insuti. Daca exista ceva pe care il faci intotdeauna, dar urasti sa-l faci recunoaste ca nu-ti place. Cunoaste-te pe tine insuti si apoi fii cinstit in prinvinta celor ce stii. Probabil iti place ceva ce altora li se pare de dispretuit, poate vacantele cu cortul prin camping-uri, suveniruri ieftine, sau altele. Si ce? Stinghereala vine din a-ti pasa ce cred altii despre palacerile tale nevinovate. Cantareste bine ce crezi si ce te face sa te bucuri fara sa tii cont de preferintele altora. Asta nu vrea sa insemne ca trebuie sa respingi parerile celorlalti sau sa nu asculti vreodata un sfat, ci sa evaluezi tot ce vezi si ce auzi in lumina propriilor experiente si gusturi si sa-ti faci propriile alegeri – acelea care te vor face fericit si implinit.

Nu da inapoi

Cel mai ficil pas este sa iei apararea lucrurilor pe care le vrei si in care crezi, atunci cand sunt diferite de acelea pe care oamenii din jurul tau le vor sau le cred. Itit trebuie curaj sa te impotrivesti curentului pentru ca tu crezi ca ai dreptate si sa tii piept ostilitatii. Daca esti autoactualizat, va merita – pentru ca integritatea ti-a devenit lucrul cel mai de pret. De aceea Edward Snowden a marturisit ca a dezvaluit secretele Agentiei Nationale de Securitate si a trebuit sa fuga, de aceea Nelson Mandela a petrecut doi ani la inchisoare. Ei au crezut in ceva mai presus de ei insisi, care merita orice risc sau suferinta.

Autoactualizarea este despre tine insuti

Ca sa fii autoactualizat, trebuie sa stii cine ar trebui sa fii. Adica, prin definitie, diferit de orcine altcinvea. Un om poate fi lenes si grosolan, totusi autoactualizat, daca este credincios propriilor valori si obiective. Nimeni nu poate face autoactualizarea in locul tau, sa-ti spuna cine ar trebuii sa devi sau sa vrei sa fii.

Indivizii autoactualizati sunt, deasemnea, intelegatori fata de nevoile celorlalti de autoactualizare, asa ca nu vor incerca sa-si impuna parerile asupra celorlalti sau sa-si modeleze copiii dupa ambitiile lor. In schimb, ii vor ajuta pe ceilalati sa isi gasesasca drumul propriu si le vor aproba alegerile curajoase.

Daca o persoana nu este motivata sa se autoactualizeze, se poate presupune ca ori are alte nevoi pe care nu si le-a satisfacut, ori altceva ii lipseste.

 

~ Preluat din “15 minute Psiholog” ~
Comments to: Esti actualizat? Ce este autoactualizarea?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.